сряда, 16 март 2016 г.

"Гневът и зората" от Рене Ахдие - ревю


Един живот за една зора.
В далечна земя, управлявана от жестоко момче убиец, всяка зора носи тъга на различно семейство. Халид, осемнайсетгодишният халиф на Хорасан, несъмнено е чудовище. Всяка нощ той взима за съпруга различно момиче, а на сутринта палачът му увива копринено въженце около врата ѝ. Когато най-добрата ѝ приятелка се превръща в жертва на Халид, Шахризад се заклева да отмъсти за смъртта ѝ и доброволно пожелава да стане следващата жена на халифа. Шахризад планира не само да оцелее, но и да сложи край на пороя от смърт, отприщен от бъдещия ѝ съпруг.

За "Гневът и зората" разбрах най-случайно от книжното общество в goodreads, пожелах да я прочета, но съвсем не предполагах, че ще се превърне в една от най-любимите ми книги на всички времена!
Романът на Рене Ахдие е вдъхновен от вече съществуващата история за прекрасната Шехерезада от "Хиляда и една нощ", но не мога да кажа, че е негов съвременен прочит, защото това би означавало, че липсва оригиналност в сюжета и при изграждане образите на героите. В действителност авторът е създал творба, в която успешно е превъплътил прочутите герои от арабските разкази едновременно с нови и леко загатнати фантастични елементи. 
Действието в романа се развива бързо и още в началото поема в неочаквана посока. Историята започва с доброволното пристигане на Шахризад в двореца на халифа след убийството на най-добрата си приятелка Шива, и едновременно с това проследяваме и живота на героите извън палата - приятелите и семейството на девойката. Именно това разгръщане на сюжетните линии в последователен ред държи читателя в непрестанно напрежение и нестихващо желание да научи повече. 


Главната героиня Шахризад представлява същински идеал за литературен женски образ. Без да се замисли, тя жертва себе си и своя живот, избирайки да стане съпруга на халифа с ясното съзнание, че ще трябва да направи и невъзможното, за да оживее и да успее да възмезди за болезнената загуба на най-близката си приятелка. Въпреки ситуацията, в която се намира, запазва хладнокръвието и увереността си, а трите впечатляващи истории, които разказва на Халид, пленяват не само него, но и читателите. Шахризад е изправена пред най-трудния избор - между каузата си и любовта. 

"Колко много я беше грижа за него. И колко малко значение трябваше да има това."

Халид е също един невероятно изграден образ, който поставя много въпроси и най-вече защо се налага отнемането на толкова много невинни животи - един за една зора. За него се носят какви ли не ужасяващи легенди, но дали те отговарят на действителността, Шахризад сама ще трябва да разбере.
Някъде до средата на книгата не вярвах на нито един от обкръжаващите настоящата съпруга на халифа, подозирах ги в някакъв вид предателство, в измяна. Това се отнася и за двамата много интересни персонажи Джалал и Деспина. 
Джалал, братовчед на Халид и капитан на стражата, притежава изключително чувство за хумор, но би ми било интересно да науча повече за самия него като личност, както и за живота му преди началото на историята. 
Към Деспина, не на последно място, също много се привързах. Тя бе изключителна подкрепа за Шахризад през цялото време и също така споделяше с нея, а и с читателите, ценни житейски мъдрости, който мен силно ме впечатлиха.

"Когато срещнеш човека, който те кара да се усмихваш, както никога не си се усмихвала преди, да плачеш, както никога не си плакала... тогава не можеш да направиш нищо, освен да се предадеш."

Един великолепен роман за незабравимата история на едно момче с минало на убиец и на едно момиче с опасни намерения"Гневът и зората" на Рене Ахдие е идеалният избор, ако желаете четиво, което ще ви държи будни до ранни зори!

Искрено Ваша, 
Ади!


8 коментара:

  1. Много хубаво ревю, Ади. :3 Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теди! Радвам се, че ти е харесало! <3

      Изтриване
  2. Невероятно ревю! Книгата звучи доста интересно и определено я включвам към списъка си "да прочета" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Многи благодаря! Определено я препоръчвам, надявам се да ти хареса и на теб! ^^

      Изтриване
  3. Днес си взех книгата, а след ревюто ти вече нямам търпение да я прочета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ревюто ми те е накарало да мислиш така! Ще ми е интересно да чуя какво мислиш за книгата, след като я прочетеш. Надявам се да ти хареса, колкото на мен! :)

      Изтриване
  4. Чудесно ревю и още една причина, че трябва да прочета книгата. Скоро :дд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! ^^ Книгата е страхотна, няма да съжаляваш за избора си!

      Изтриване