понеделник, 22 август 2016 г.

"Правилата на привличането" от Симон Елкелес - ревю


Ревю на "Перфектна химия" - тук

След като се забърква с опасна банда в Мексико, седемнайсетгодишният Карлос Фуентес е изпратен да живее в Колорадо при по-големия си брат Алекс. Но той не желае да следва пътя, който брат му е предначертал за него, записвайки го в местната гимназия. Вместо това иска да продължи да живее „на ръба“ и сам да определя съдбата си. Изпълнен с бунтарски дух, Карлос много скоро се забърква в неприятности, натопен за притежание на наркотици от наркобарон с влиятелни връзки. За да не бъде изключен от училището, Карлос е изпратен да живее в дома на бившия наставник на Алекс – професор Уестфорд.
Когато Карлос среща Киара, дъщерята на професора, която е целеустремено и добро момиче, той е шокиран от чувствата, които започва да изпитва към нея. Тя по нищо не прилича на момичетата, които обикновено го привличат, но двамата много скоро откриват, че в сърдечните дела правилата на привличането надделяват над социалните различия. За съжаление, любовта им е почти невъзможна, тъй като въпреки желанието на Карлос да бъде с Киара, той не може да се откопчи от желязната хватка на наркобарона.

С първите страници си припомних колко много заобичах "Перфектна химия" и защо. Авторката връща читателите си сред любимото трио - братята Фуентес, но тук главен герой е Карлос, вторият най-голям от тримата. Макар и с по-различен сюжет, "Правилата на привличането" следва същата сюжетна линия като първата част от трилогията, придържайки се към вече познатите съмнителни сделки и бунтовнически нрав, между които стои любовта. 

Втората книга от трилогията отново е разказана от гледната точка и на двамата, което ни дава възможността да надникнем по-надълбоко в мислите, чувствата и намеренията както на Карлос, така и на Киара. 
Карлос не малко се различава от брат си - той не само е много по-агресивно настроен към околните, но и не допуска почти никого до себе си. В началото бе погълнат изцяло от себе си и от членството си в бандата без да забелязва или оценява вниманието и загрижеността, които получаваше от различни страни, а само се бунтуваше срещу тях и техните правила. Карлос бе силно чувствителен по въпрос на мексиканската си кръв, отричайки, че има нещо общо със САЩ и американците, техните традиции, дори език. Както и в първата част, авторката не пропуска да включи присъствието на наркодилърите, които завличат мексиканските момчета, а измъкването от тях може да се плати само с цената на живота.

Киара също по нищо не прилича на Бритни (освен по бялата кожа). Тя, за разлика от нея, е себе си още от само начало, не се стреми към съвършенството, приема и не крие недостатъците си. Киара има любящото семейство, което на Бритни липсваше. Киара ме спечели от първата глава - тя е смела и вярна на приятелите си, както и на себе си, не позволява обидните коментари по неин адрес да я спрат от постигането на това, което желае. Тя не се отказа да опознае Карлос, въпреки оградата, която той бе издигнал около себе си. 

Второстепенните герои в романа също бяха кой от кой по-мили - от братчето и родителите на Киара до най-добрият й приятел. Господин и госпожа Уестфорд бяха така добри да "спасят" живота на Карлос, когато това беше единственото, от което той се нуждае. Но освен с покрив, те го дариха със защита и любов, които дават и на собствените си деца. Тък от своя страна е човекът, който всеки заслужава да има в живота си - истински верен приятел. В книгата са включени и Алекс и Бритни като двойка, което допълнително ми напомни колко много са ми липсвали. Всички те малко или много допринесоха за завършека на историята, който макар и не особено неочакван, бе идеален.

"Правилата на привличането" ще ви накара още веднъж да се влюбите в братята Фуентес и ще ви потопи в техния нелесен живот, в който обаче възтържествува любовта. Симон Елкелес отлично е създала историята и на Карлос, която е не по-малко вълнуваща от тази на Алекс, а ако сте харесали първата част, не се колебайте да посегнете и към втората. Удоволствието е гарантирано!

Благодаря на издателство Ибис
за възможността, която ми предоставиха!

4 коментара:

  1. Страхотно ревю ! Четох книгата преди доста време, но благодарение на теб успях да си припомня всички прекрасни емоции, които изпитах заради нея ^^

    ОтговорИзтриване