събота, 9 юли 2016 г.

"Илумине" от Ейми Кауфман и Джей Кристоф - ревю

source
Сутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена...
Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко, че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.
Най-напред не мога да не започна с абсолютно уникалния начин, по който ни е поднесена историята в "Илумине". Всяка страница е творение на изкуството във всеки смисъл на думата. От снимките по-долу можете да се уверите, че това е книга единствена по-рода си и без съмнение най-най-красивата, която притежавам. Стилът е абсолютно нетипичен и това е едно от многото прекрасни неща, които ще ви накарат да се влюбите в "Илумине". 
Историята е разказана под формата на хакнати файлове - имейли, интервюта, медицински доклади, схеми, досиета и какво ли още не. Всичко това дава усещане за автентичност и удоволствието от четенето на такъв роман е несравнимо.  Всяка страница с нищо не прилича на предходната и в същото време има съществена роля за развитието на сюжета и за по-пълното изграждане представата на читателя относно случващото се. С една дума, графичното оформление на романа е на световно ниво!
source
source











Историята изведнъж се забързва толкова, че честно казано нямах време дори да си поема дъх, което е сигурен знак само за едно - книгата е изпипана не само отвън, написана е също толкова умело и няма начин да не ви държи будни до ранните часове на нощта, за да видите как приключва това интергалактическо приключение.

Пригответе се да бъдете пленени не само от дизайнът и историята, героите в книгата са немалко очарователни и техните взаимоотношение ще ви бъдат също толкова интересни, колкото всичко останало.
source
Главните герои в "Илумине" са Кейди Грант, Езра Мейсън и КАЗИМ. Вече знаете, че връзката на Кейди с Езра приключва по нейно желание в деня, в който планетата им е нападната. Но това далеч не означава, че тя никога повече няма да чуе за него. 

Кейди е изключително умно и забавно момиче, умее да си служи с компютрите повече от отлично, но най-вече тя е безкрайно смела и винаги готова да жертва себе си в името на това да спаси другите и да открие истината. Саркастичните й коментари истински ме разсмиваха! 

Езра е не по-малко забавен от Кейди. И той като нея притежава голямо чувство за хумор, което не спестяваше от шеговитите си коментари дори и в някои спиращи дъха моменти. Романтичните му признания пък ги намирах за изключително приятни и леки за четене в сравнение с военните досиета, в които имах възможността да надникна. Още нещо, което ми допадна е това, че освен за всичко друга, авторите се бяха постарали думите на двамата тийнеджъри да звучат характерно с типичното за тях звучене (като, разбира се, голяма част от думите им бяха тактично цензурирани).

Не мога да не изкажа впечатленията си и от КАЗИМ - изкуственият интелект, чието присъствие и неминуемо в книга от жанр като този. В самото начало представен като машина, лишена от способността да чувства, а по-късно - точно обратното; изпитваше най-различни емоции, присъщи единствено на хората (е, вече не само). 


"Илумине" е роман, който несъмнено ще ви остави без дъх от момента, в който го зърнете дори отвън. История за едно незабравимо космическо приключение в съчетание с екшън, романтика, хумор, неочаквани обрати.Препоръчвам книгата на всички читатели, за които небето не е лимит, а начало! 


Най-искрено благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност да прочета тази съвършена книга!

6 коментара:

  1. Страхотно ревю, без съмнение ме убеди да си взема книгата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се! Книгата е прекрасна и наистина си заслужава(:

      Изтриване
  2. Ади, ревюто ти е страхотно! Описала си книгата толкова красиво и ако преди това съм имала някакви съмнения дали да чета Илумине, то ти прогони тези съмнения! ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се и се надявам книгата и на теб да се хареса, ако решиш да я прочетеш! ^^

      Изтриване
  3. Ревюто ти е красиво също като Илумине, и преди исках са прочета книгата, сега нямам търпение. :) Страхотно ревю!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Надявам се книгата да ти хареса колкото на мен! ^^

      Изтриване