събота, 2 юли 2016 г.

"Да се биеш с Рубен Улф" от Маркъс Зюсак - ревю

Братята Улф знаят как да се бият. Те са се били през целия си живот. Но сега залогът е нещо повече от това да победиш. Какво ще стане, когато двамата се изправят на ринга един срещу друг?
 Историята на братята Улф продължава с втората част от поредицата, в която както вече разбрахте, двамата ще се бият. Много. С други. Но и помежду си. И със себе си.

Маркъс Зюсак рязко вдига летвата с написването на продължението на трилогията си. Втората част е умопомрачително продължение, на светлинни години от първата и с много по-голямо послание. 
Тук двамата, до вчера пакостливи деца и пройдохи, днес - изправени на боксовия ринг с нелегални залагания, "за да спечелят пари, а може би и за малко себеуважение". 
Рубен, по-големият брат и несъмнено един от най-добрите, печели публиката, момичетата и доказва, че заслужава прозвището "Боецът".
Камерън. Неговите почитатели са зрителите, които се радват на губещите. Но Кам е и първият и най-голям почитател на брат си. Не само на ринга, но и в живота, в който двамата са неразделни.
" - Не губи сърцето си, Руб.
    - Не се опитвам да го изгубя, Кам. Опитвам се да го намеря. "

И така след няколко нелегални боксови срещи двамата братя се оказват пораснали, с повече спестявания от всякога и с тайна, която умело крият от семейството си. Междувременно баща им остава безработен и от гордост не желае да приеме субсидии на държавата. Губи достойнството си и обрича семейството си на мизерия поради липсата на средства. В момент, в който братята са намерили призванието си (или поне единият от тях). 

Всичко върви що-годе добре за двамата, докато не се налага да се изправят един срещи друг. Все пак зрелищата са най-добре платени... 
"Истината е, че имаме много неща да мразим и много да обичаме. Да обичаме. Хората. Да мразим. Ситуацията."
Но именно битката един срещу друг им показва най-очевидното. Че са братя. Битка, в която няма победители. Но има бойци. 
" - Какво ще правиш, когато приключиш с бокса?
   - Ще гоня живота си. Ще го сграбча. 
    Нахлупваме качулките и излизаме.
    Улицата.
    Светът.
    Ние. " 

"Да се биеш с Рубен Улф" е едно запомнящо се продължение на разказа за братската обич и вярност. За това колко далеч можеш да стигнеш за семейството. Честта. Гордостта. Стилът на Зюсак отново очарова, а историята му още повече. Книгата е способна да ви разчувства, замисли, трогне. Препоръчвам я с две ръце на всички - както поредицата, така и именно тази част!

Благодаря много на издателство Пергамент Прес
за възможността да се влюбя за пореден път в творчеството на Маркъс Зюсак!


2 коментара:

  1. Ау, обожавам ревюто ти! Припомни ми част от емоциите, които изпитах, четяйки тази най-любима своя поредица. <3 *-*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йолии <3 Радвам се, че си се върнала в тези приятни спомени :3 Поредицата вече и на мен ми е любима!

      Изтриване