четвъртък, 21 януари 2016 г.

"Всички наши места" от Дженифър Нивън - ревю


Изключително съм доволна от избора си на "Всички наши места" от Дженифър Нивън за второ четиво за 2016г. Един разтърсващ роман с безценно послание - точно това, от което имах нужда. Още след като прочетох първите няколко страници, знаех, че в ръцете си държа една прекрасна творба, но не съм очаквала да ме разчувства по такъв начин... Признавам си - бяха ми нужни часове да се съвзема и дни, за да успея да побера в съзнанието си цялостната история и чак след това да започна с писането на ревюто.
Тази книга ме промени. Показа ми какво означава истинската любов. Разказа ми за пълноценно изживения живот. Научи ме, че психическите заболявания са също толкова разрушителни колкото физическите и в никакъв случай не са за подценяване.


Всичко започва шест етажа над земята, когато Вайълет Мърки и Теодор Финч се озовават на покрива на училищната камбанария. Единият иска просто да съзре града от тази височина, да се почувства истински буден. А другият с цел да осъществи едно необмислено и фатално решение... Но кой кого спасява? Кой от двамата знае как да живее и кой в
последствие се научава? А на каква цена? 

Теодор Финч е дете, лишено от нужните родителски грижи по вина на развода между двамата си родители - с майка, отдала се на отчаянието и баща, посветил се на новото си семейство и забравил за предишното. Финч не брои дните, които остават до дипломирането, до Коледа или до каквото и да било събитие, прави така, че всяка минута да е значима. Не мисли за последствията, обича истински, но по свой уникален начин.
"Изведнъж се изпълвам с ревност към онези години, когато е живяла и раснала без мен." 
Но често мисли за смъртта, дали е добър днешният ден за умиране и ако не днес, кога. Възхищавам се на индивидуалността му, на светогледа му, защото малко са хората, които истински живеят. Повечето просто съществуват. 
Вайълет Мърки води едно точно такова безцелно съществуване след автомобилната катастрофа, която отнема живота на по-голямата й сестра - Елинор, отдавайки се изцяло на болката по загубата. Няма и следа от амбициите й за бъдещето, от радостта от живота, която винаги е изпитвала. Единствено отмята дните до дипломирането с надеждата, че тогава нещата ще се променят... 

И те се променят. Но много по-рано с една съдбоносната среща шест етажа над земята с на пръв поглед обикновения Финч. Просто Финч. А всъщност всичко...

Теодор и Вайълет участват в групов проект по география, чиято цел е опознаване забележителностите на родния им щат - Индиана, и така двамата тръгват на пътешествие в опознаване на непознатото, в търсене на всички техни места. С течение на времето между двамата се поражда неповторима любов, толкова чиста и истинска, а начинът, по който Финч гледа на Вайълет е същинско въплъщение на красотата.
"Обичам начина, по който блестят очите й, когато говорим или когато тя ми казва нещо важно. Обичам, когато устните й произнасят безмълвно думите, докато чете или е съсредоточена в нещо. Обичам как ме гледа, сякаш в целия свят сме само аз и тя, сякаш погледът и преминава през плътта, костите и каквито още неща има в мен, и стига там, където самият аз не мога да стигна. "
Стилът на Дженифър Нивън е много повече от увлекателен, той е завладяващ и води до пристрастяване, а да оставя книгата си беше направо невъзможно. 

"Всички наши места" е една необикновена история за тънката граница между живота и смъртта, за споделената любов, за семейните взаимоотношения и от какво огромно значение са те при израстването на младите хора. Ако желаете да се докоснете до един силно въздействащ роман, то "Всички наши места" би бил перфектният избор за следващо четиво!

П.П. Чуйте меко казано невероятната песен на Прея, вдъхновена от едноименния роман тук

Поздрави,
Ади!


Няма коментари:

Публикуване на коментар