сряда, 30 декември 2015 г.

"Фенка" от Рейнбоу Роуъл - ревю


"Фенка" е един изключително лек и разтоварващ роман, от тези, които не желая да оставя с часове през зимните следобеди с чаша чай до себе си и се радвам, че се докоснах до него именно по Коледа. Въпреки това имах доста високи очаквания за сюжета, очаквах да има до някаква степен запомнящо се послание и що се отнася до това, останах леко разочарована, защото такова липсва, но все пак книгата има друго предназначение, а именно бягство от забързаното ежедневие и пренасяне в една приятно различаваща се действителност.

Не мога да не отбележа, че се влюбих във всеки един от персонажите и дори Рен не е изключение. Именно в това се крие дарбата на Рейнбоу Роуъл - освен че стилът й на писане е толкова плавен и нежен, тя създава образите на героите си така, че да ги обожаваш дори след края. Този елемент присъства и в "Елинор и Парк".

Кат е посветила времето си на писането на фенска литература (също известна като фен фикшън) върху любимата още от детството си поредица Саймън Сноу, която все още не може да загърби. Изключително притеснително и срамежливо момиче, Кат е също толкова очарователна и талантлива млада писателка.


Рен, сестрата на Кат и нейната пълна противоположност, е доста по-уверена в себе си, което на по-късен етап й изиграва лоша шега. Отнася се непочтително с "обожателите" си, дори пренебрегва собствената си сестра. В края на краищата любовта към близките й е тази, която я спасява и вкарва в правия път.

Рийгън, червенокосата съквартирантка на Кат, е на пръв поглед груба и неучтива спрямо нея, но пък е и единствената й приятелка (като не броим десетките хиляди читатели на историята й Само напред, Саймън в Интернет).
" -Толкова си шантава...-каза Рийгън. - Чак ми липсваше."


Ливай е русото момче, чиято коса меко казано е представена като произведение на изкуството и което всеки харесва. Той е наистина пленителен във всяко отношение - от външността си до поведението и чувството си за хумор. Образът му истински ме плени още от първите страници и си признавам, че вече е сред любимите ми в YA литературата. А на начина, по който се отнася с Кат и за чувствата му към нея, можем само да се възхищаваме.

"-Липсваш ми. 
-Стига глупости. -засмя се Кат. Нали ме видя сутринта. 
-Не е до времето, Кат. До разстоянието е."

Историята в романа разказва за проблемите, с които всеки се сблъсква след завършването на гимназията - трудностите през първата година в колежа, породени от съжителството с непозната съквартирантка и нелесното покриване на изискванията на новите учители. Любовта, семейните проблеми и приятелството също преплитат основните сюжетни линии. 

Ако търсите приятна и лесна за четене тийн любовна история, то "Фенка" би било подходящо четиво!

Искрено Ваша,
Ади К.

3 коментара:

  1. Страхотно ревю ❤ обожавам книжката, макар че ми се искаше финалът да е .. Не знам.. Някак по-пълен :) понеже имаше някои детейли, които просто не ми се понравиха :) но това е мое мнение все пак :) С удоволствие бих прочела продължението на тази книга, макар да зная, че такова няма да има :( ❤

    ОтговорИзтриване