четвъртък, 4 февруари 2016 г.

"Аутсайдерът" от Маркъс Зюсак - ревю

Още щом разбрах, че главните герои в "Аутсайдерът" са двама братя, знаех, че книжката ще ми хареса, тъй като инстинктивно ми напомни за любимата ми от детството "Братята с лъвски сърца", а от първия ред се подразбираше, че в историята предстоят немалко забавни приключения. В действителност тези "приключения" се съдържаше много по-дълбок смисъл, от колкото предполагах в началото. Извод: Не съди книгата по корицата. Нито по първите й редове...


поради малкия обем на книгата в ревюто неминуемо се съдържат елементи, разкриващи сюжета

Романът разказва историята на Камерън и Рубен Улф - двама братя, съучастници в белите, но и верни приятели. Всъщност Камерън няма друг приятел освен брат си и на всичкото отгоре наскоро е уволнен от длъжността си разносвач на вестници. Но не това е, което го безпокои, а изгарящото го желание да срещне момиче. И не, не такова като от страниците на каталозите за бельо, които той разкъсва на парчета- тези там не се истински. Той желае момиче с непресторен глас и усмивка, което ще го обикне за това, което е.
"...заклех се, че ако някога си хвана момиче, ще се отнасям добре с него и няма да се държа гадно или мръснишки, нито да го нараня, никога!"
Двамата братя често провеждат "обири" - включително и в зъболекарския кабинет, макар и всички до един несполучливи. А когато успяват да осъществят първата си кражба, с течение на обстоятелствата са принудени да възвърнат откраднатото.

Скоро Камерън започва да помага на баща си в работата му на водопроводчик и не е предполагал, че именно това ще го отведе до момичето, в което той е влюбен още преди да срещне. Обиква го в момента, в който го вижда, а в следващите дни не спира да мисли и да се моли за него. Само едно нещо го притеснява. Ами ако го нарани? Ако нарани това изящно същество, не би могъл да си го прости. Но Камерън ни най-малко не допуска, че не друг, а той ще бъде нараненият, защото не друг, а той има чувства.

За да осмисли случващото се или просто за да си даде сметка за себе си, за отчайващото го бъдеще, Камерън често се лута сам по улиците, напомнящ вълк-единак. 

"Стоях там и чаках някой да направи нещо и най-накрая разбрах, че чакам самия себе си... Стоях, отпуснал ръце отстрани до тялото си, и виждах какво се е случило с мен, кой съм аз, и как винаги ще стоят нещата за мен."

Маркъс Зюсак разказва поучителната история за един болезнено неприятен период от живота на едно момче, на един аутсайдер, отблъснат от момичето от мислите си и подценяван от братята си, от семейството си, от околните... Но в същото време разказва за неговото израстване и утвърждаване като личност. Определено "Аутсайдерът" не е най-добрата книга на Зюсак, имайки предвид "Кръдецът на книги", но е неговият дебютен роман и едно страхотно начало на писателската му кариера.

Искрено Ваша,

Ади!

Няма коментари:

Публикуване на коментар