неделя, 31 юли 2016 г.

"Летни дни и летни нощи" - 12 любовни истории под редакцията на Стефани Пъркинс

Лятото е в разгара си и по този случай съм изключително щастлива да ви представя възможно най-подходящото четиво за сезона - антологията на Стефани Пъркинс, в която ще намерите 12 любовни разказа от 12 различни и небезизвестни YA автори. Всяка от историите е неповторима сама по себе си и няма нищо общо с предходната. Затова и ви предстои точно 12 пъти да се влюбите в по 12 различни начина. Затова и смятам да кажа по нещо за всеки от разказите. Ще се постарая да издам колкото се може по-малко, за да е на лице елементът изненада, и едновременно с това ще се опитам да ви загатна какво да очаквате и с какво ви предстои да се срещнете в разказите. Но не мога да дам отделна оценка на всяка история, което сигурна съм малко или много би ви ориентирало; просто не съм способна да поставя една история редом с друга, по-добра или по-лоша от трета, не. Е, да започваме!



1. "Глава, люспи, език, опашка" от Лий Бардуго

Какво по-добро начало от фантастичната история на Лий Бардуго? И като казвам "фантастична", имам предвид буквално. Авторката на трилогията "Гриша" не изневерява на стила си и в това отношение разказът и се отдалечава от contemporary жанра. Трябва да призная, че в началото ми беше доста трудно да разбера какво се случва (даже се наложи да препрочета първите няколко страници), но след това не желаех да я оставям. Лий Бардуго несъмнено е сътворила оригинална история с красив сюжет и съвсем умело е създала любовната част. Историята според мен е една от най-хубавите в сборника и благодарение на прекрасния начин, по който е написана! С нея ще се гмурнете в езерните дълбини и заедно с Грейси и Илай ще разкриете не една морски загадки.

2. "Краят на любовта" от Нина Лакор

Не очаквайте от тази история неочаквани обрати; все пак ще получите лек и приятен за четене с много красива символика разказ, в който присъства също толкова любов, колкото и в останалите. Не ми допадна това, че единственото, което бе поставено на преден план, бе любовната история, някак си нямаше послание, което се надявах да ми остави, но това не ми попречи да й се насладя и да ми остави онова сладко чувство, на което само романтичните истории са способни. Тук очаквайте малко математика, няколко татуировки и един къмпинг на палатки.

3. Последна съпротива в "Синегор" от Либа Брей

Колкото и да ми допаднаха главните герои, закачките помежду им и взаимоотношенията им в действителност, никак не ми хареса този "страшен" мотив, който Либа Брей бе вмъкнала в разказа си. Някак си не го намерих за достатъчно внушителен нито оригинален. Все пак това не попречи да се влюбя в романтичната част от историята. Подгответе се за мноого кино, пуканки и хорър мотиви.

4. "Нездрави удоволствия на А. и У." от Франческа Лия Блок

Тази история пък успя да прикове вниманието ми от началото до края. Вярно, не е най-трогателната любовна история, но се доближава до реалността във всеки един аспект. А реалността не е много трогателна, нали? Поне не винаги. Допадна ми този елемент с имената, представени само чрез инициали (както можете да видите от заглавието й), което аз намирам за оригинално, още повече щом героите са реални личности. В тази история няма любов, а по-скоро само привличане. 


5. "След деветдесет минути завийте на север" от Стефани Пъркинс

Ето тази история ще ви припомни какво представлява любовта... Разказът е един от най-добрите в антологията и ми допадна изключително много. Най-напред заради това, че е изпипан до най-малка подробност; за това, че има връзка с миналото и няма как да няма и с бъдещето. Символиката е безкрайна, цитатите, които си отбелязах също. Образите на героите са майсторски изградени, затова и няма как да не се привържете и към двамата. Хареса ми и хуморът; неведнъж се усмихвах насред страниците. Очаквайте планини и върхове, освен любов, любов и любов.

6. "Сувенири" от Тим Федерле 

Ето, че имаме и история, която се развива на нещо като увеселителен парк, в който героите ни работят. Този път се разказва от името на момче, а денят е именно този, който двамата са определили за скъсването си още когато са се събрали. Мисля, че именно в това се състои различното, както и с огромната връзка между заглавието и случващото се в разказа. Тук отново ще срещнете много символика сред страниците. 


7. "Инерция" от Вероника Рот



Тази история намирам за изключително оригинална - действието се развива в болница, а двамата главни герои имат способността да преживяват отново спомените си. Беше ми изключително интересно да се върна заедно с тях назад във вече случилото им се, да надникна в миналото им и в любимите им спомени. Тук се подгответе за оригиналните "разделения" по частта на Вероника Рот и за една красива, но и засягаща сериозни теми история.

8. "Любовта е последното прибежище" от Джон Сковрон

Най-напред ми направи много приятно впечатление встъпителното авторовото обръщение, с което и започва тази история. В рамките на две страници обаче ще се запознаете с един куп герои с всякакви необичайни имена, които обаче аз се постарах да запомня. Някои от героите работят в хотела, други са негови гости, но всички се познават и са приятели...а действието се развива в луксозен курортен хотел през първите дни на предстоящото лято. Макар и предсказуем, разказът бе изключително лек и приятен за четене, успя да ме пренесе под слънчевите лъчи до басейна на "Хотел дел Арте" и да ми се прииска историята да не свършва. Очаквайте  (не)романтична история, поднесена с разтоварващ хумор.

9. "Късмет и довиждане" от Бранди Колбърт

В тази история действието се върти около заминаването на най-скъпия човек за Рашида - братовчедка й Одри, която планува да напусне родния Чикаго и да заживее с приятелката си Джилиан. На прощалното парти в чест на заминаването й, Рашида получава ценен житейски урок - когато се сбогуваш с някого, не означава, че не правиш място за нов човек... В "Късмет и довиждане" обаче не романтиката е на преден план, а напротив - по-дълбоки и мрачни чувства, породени от миналото и евентуалното неудовлетворяващо бъдеще. 

10. "Чисто нова атракция" от Касандра Клеър

В своя разказ Касандра Клеър ни най-малко не бе изневерила на стила си, който познаваме от така любимите ни нейни книги. И тук присъства магията, усложнените семейни взаимоотношение и разбира се, любовта. Главната героиня, Лулу Дарк, работи на черния карнавал, който баща й притежава. След редица перипетии, срещу които се изправя, разбираме, че имаме силна и досетлива героиня насреща си и няма как да не я заобичаме, така както и всички останала фантастични същества от карнавала. 

11. "Хиляда начина, по които всичко това може да се обърка" от Дженифър Е. Смит

Несъмнено това е една от най-истинските и красиво написани истории и се нарежда сред любимите ми в антологията. Авторката е засегнала тема, за която не очаквах, че ще чета и искрено се радвам, че имах тази възможност. Главните герои са представени напълно реалистично, а романтиката помежду им е в перфектното съотношение. В този разказ се подгответе за една любов, започнала още от часовете по испански, за малко игри на баскетбол и за едно момче, всъщност две, които и вие ще заобичате, така както Ани. 

12. "Картата на мъничките съвършени неща" от Лев Гросман

Oh, God, тази история бе съвършена, нямаше нищо излишно! Марк се буди всеки ден, а датата отново е 4ти август. Всичко се повтаря, а той може да прави, каквото си иска без това да има някакви последствия, защото на сутринта всичко ще започне отначало. В началото и вие ще искате да сте на негово място, после ще се зачудите: "Не е ли по-добре да сте неподготвени? Да се случват неща, които не сте очаквали?". Тази прекрасна дванайсета история повдига такива теми, по които може доста да се говори. Но всичко в нея е символично и няма как да не се привържете както към героите, така и към всичко случващо се. Също и да се замислите върху някои по-сериозни въпроси. И разбира се, да се влюбите!


Книгата съдържа неописуемо красиви разкази - едни повече или по-малко от други, но несъмнено всеки представя уникална лятна история. Радвам се, че имах възможността да прочета тези дванайсет малки щастия. "Летни дни и летни нощи" е идеалното четиво за лятото; в сборника са поместени тези 12 толкова различни истории, но същевременно във всяка една има по нещо прекрасно, което да направи лятото ви 12 пъти по-хубаво. И по-романтично! 

Искрено благодаря на издателство Сиела 
за любезно предоставената възможност да се влюбя 12 пъти!


2 коментара:

  1. Прекрасно ревю !! Виждам, че мненията ни силно се застъпват. Беше ми много приятно да прочета и за твоите впечатления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! (: Радвам се, че споделяме сходно мнение за антологията, почти съм сигурна, че на всеки би се харесала.

      Изтриване