четвъртък, 18 февруари 2016 г.

"Връзка" от Рейнбоу Роуъл - ревю

tumblr.com
Като голяма почитателка на романите  "Фенка" и "Елинор и Парк" - и двата по своему впечатляващи, бях много ентусиазирана да прочета и третия наскоро издаден от издателство "Егмонт" роман на Рейнбоу Роуъл. Това, което ме впечатли още четейки анотацията на "Връзка" бе именно нетипичният за творчеството на авторката сюжет, в който присъстват магични елементи, а героите са далеч от юношеската възраст

Джорджи Маккул знае, че бракът й отдавна е застрашен от това да се разпадне. Въпреки това тя все още обича съпруга си Нийл както и той нея, но сега това сякаш е останало на заден план. Когато съпругът и двете й деца отпътуват за Омаха, за да отпразнуват Коледа със семейството на Нийл, Джорджи решава, че е прекалено късно, за да спаси брака си. Същата нощ тя открива, че жълтият телефон от детската й стая й дава възможността да говори с Нийл в миналото седмица преди той да й предложи брак.
Джорджи е изправена пред възможността да промени настоящето, поправяйки грешки от миналото. Дали е по-добре да открие кое е причинило отчуждаването им и да го поправи или да направи така, че бракът им изобщо да не се бе случвал?

В образа на Джорджи Маккул могат да се припознаят всички, отдали се на работата, повече отколкото на семейството си. Като сценаристка тя притежава изключителна упоритост и отдаденост на писането, а като такава на комедийни сериали чувството й за хумор е ненадминато. Джорджи е майка на две прекрасни момиченца - Алис на седем години и Нуми на четири, с които обаче не прекарва достатъчно време поради професията си, но въпреки това много ме заболяваше от държанието на малката Алис, която намира телевизорът за много по-интересен от това да поговори с майка си по телефона. За сметка на това пък сладкото мяукане на четиригодишната Нуми бе прекрасен детайл към историята.


tumblr.com
Джорджи е човек, изпълнен с жизненост и желание за живот, тя е душата на компанията, но мрази купони. В кръвта й е да разсмива хората и именно на това се е посветила. Знае какво иска да постигне и работи за това. Настоящият съпруг на майка й е на нейните години, сестра й Хедър може да й бъде дъщеря и определено не скучае, имайки Сет -привлекателният комедиант, който е наясно положителните си качества и успешно успява да ги изтъкне, за свой най-добър приятел и колега. Но това, което Джорджи най-силно желае, е да бъде щастлива.
"...щастлива. През седемдесет до осемдесет процента от времето. Активно, съзнателно щастлива."
Нийл е нейната пълна противоположност. Той е мълчалив и необщителен, не разговаря с никого и не се усмихва. Не знае с какво би искал да се занимава в живота си, но със сигурност не и океанография. Не би убил дори паяк - ще му подложи лист хартия и ще го пусне в градината. Сгоден за жена, към която е безразличен и на крачка от това да се ожени за нея, съдбата го среща с неговата истинска половинка Джорджи. Колкото и да са различни, двамата са създадени един за други, защото едва връзка се изгражда върху компромиси. И още компромиси. Е, и върху много любов! А Нийл обича по свой собствен начин, но любовта му е истинска и неподправена.
"Обичам те повече, отколкото мразя всичко останало. Сигурно бих могъл да живея без теб, но това не би бил никакъв живот."
tumblr.com
След като Нийл заминава за Омаха за Коледа с децата, но без Джорджи, на която й се налага да работи върху важен проект, тя усеща, че бракът й е застрашен. Тогава с щипка магия тя получава възможността да говори с Нийл в миналото. Нийл от 1998 г. и Джорджи от 2013 г. Тя по-зряла, той по-малко - идеалният начин да се върне назад, да разбере къде греши и евентуално да се поправи. 
"Тя го искаше повече, отколкото желаеше щастието му."
Трябва да призная, че съм наистина впечатлена от "Връзка" и отново се убедих колко добра е Рейнбоу Роуъл в създаването на романи тъй близки до реалността, занимаващи с познати проблеми от съвремието на младите хора и винаги оставящи прекрасно послание и топло чувство на удовлетворение от прочитането на една хубава книга. Благодарна съм, че Рейнбоу съществува и споделя със света прекрасното си творчество! Благодарна съм, че мога да се докосна до него!

6 коментара:

  1. Определено трябва да дам шанс на Рейнбоу Роуъл, може да ме изненада приятно. Прекрасно ревю.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не би сбъркала при избора на който и да било роман на Рейнбоу Роуъл - всеки един е великолепен! Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Страхотно си пресъздала книгата! :3

    ОтговорИзтриване
  3. Вече и тя е на моя лист. Много хубаво описано !

    ОтговорИзтриване