сряда, 4 май 2016 г.

"Ангелско нашествие" от Сюзан Ий - ревю



Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й - 17-годишната Пенрин - е готова на всичко, за да си я върне.

Дори да се съюзи с един от тях.

Рафи е войн, но след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелил битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка.

Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял...

Признавам, че досега не бях чела роман, в който да се разказва за ангели и около тях да се върти цялостното действие, затова и бях толкова развълнувана преди да прочета "Ангелско нашествие". Не знаех какво точно да очаквам нито от историята, нито от стила на авторката. Единствено бях наясно с жанра - постапокалиптичен фентъзи роман. Скочих в дълбокото и определено не съжалявам! Книгата надмина очакванията ми! И макар съотношението между описанията и диалозите да бе в полза на описанията, това ни най-малко не развали удоволствието от четенето, а напротив - по този начин успях да навляза в историята, като научих повече детайли за нея и за живота на ангелите, които бяха поднесени великолепно.

Действието в "Ангелско нашествие" от Сюзън Ий се развива в един постапокалиптичен свят, в който ангелите опустошават съвременната цивилизация, опасни банди представляват опасност през деня, а непознати създания нападат през нощта. 17-годишната Пенрин, малката й сестричка Пейдж и майка им стават свидетели на нещо невиждано досега - битка между ангели и ангели (петима срещу един...нечестно, нали?). Тогава един от петимата ангели отвежда малката Пейдж, а на Пенрин не й остава нищо друго освен да даде всичко от себе си, за да я спаси. Но тя не се впуска в това сама. Рафи, нападнатият от своите, ранен и с отрязани криле, става неин съюзник в това да й помогне и да я заведе до гнездото на ангелите в Сан Франциско. 


Още от самото начало разбираме, че насреща си имаме силен и борбен женски образ - Пенрин Йънг съчетава качества, присъщи на лоялната на семейството и близките си героиня, която е готова да жертва дори живота си за тях. Тя се впуска в търсене на малката си сестра, които ангелите отвличат, без да знае какъв ще е изходът от всичко това. Тя не може да продължи съществуването си без да е направила всичко по силите си да я спаси и без да я усеща до себе си. Това аз наричам всеотдайност. Във времето, което е настъпило и най-вече при създалите се обстоятелства, с един напълно непознат до себе си, който дори принадлежи на друга раса, Пенрин не пада духом, а единствено набира смелост да намери семейството си и именно мисълта за това я крепи докрай.

Рафи от своя страна е мистериозен и непредсказуем персонаж с непредвидими действия и неизвестно минало, но сега той е единствения, на когото Пенрин може да разчита. Нападнат от своите и изцерен от чуждите, Рафи се различава от останалите ангели, слезли на Земята, за да я опустошат. При всички положения без него историята нямаше да бъде същата, както и ако образът му бе по някакъв начин по-различен. Със своя хумор и остроумие, определено ми беше приятно да чета за него особено, в частите, в които двамата с Пенрин се разправяха за почти всичко. А загрижеността на единия към другия, нямаше как да не доведе до изграждането на силна връзка между тях.

" - Приятелите ми викат Гняв - отговаря Рафи. - Враговете ме наричат "Моля те, имай милост." А ти как се казваш, войниче? "
Второстепенните герои в книгата - сестрата и майката на Пенрин, близнаците (Туидъл)ди и (Туидъл)дум, Ави бяха изградени индивидуално и тъй като образите им не бяха много задълбочени (което се надявам да се промени в следващите части, за да мога да ги опозная по-добре), няма да ви издавам подробности около тях, за да можете сами да им се насладите. 

"Ангелско нашествие" от Сюзън Ий бе великолепно начало на поредицата "Пенрин и краят на дните". Така увлекателно написан, романът ще ви накара и да се смеете, и да настръхнете, ще ви отведе на едно запомнящо се приключение във времето на постапокалипсиса, настъпил на Земята, също известен като ангелско нашествие, а накрая няма да искате да свършва.

П.П. - Обърнахте ли внимание на невероятната корица? А на крилете, изобразени на нея? Да, релефни са! 

Много благодаря на издателство Емас 
за предоставената възможност да прочета книгата!

10 коментара:

  1. Невероятно ревю! Желанието ми да прочета книгата се усили, благодарение на ревюто ти! :) <3

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно ревю, Ади! Радвам се, че книгата ти е харесала. <3

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ревю! Трябва най - накрая да си набавя книгата и да я прочета. :3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Да, книгата си заслужава прочита! ^^

      Изтриване
  4. Прекрасно ревю Ади! <3 Много се радвам, че книгата ти е харесала ;33

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! <3 Много ми хареса, очаквам продължението!

      Изтриване
  5. Много хубаво ревю ❤ Много се радвам, че книгата ти е харесала :)

    ОтговорИзтриване