понеделник, 18 април 2016 г.

"Звезден полет" от Мелиса Ландърс - ревю

 

Солара Брукс, отгледана от монахини в сиропиталище на Земята, притежава умения на механик, с които изкарва прехраната си, а татуировките по кокалчетата на пръстите й, свидетелстват за престоя й в затвора за извършени в миналото престъпления. Солара мечтае да започне нов живот в отдалечените райони на галактиката, в които цари беззаконие и където никого не го е грижа, че тя има машинно масло под ноктите. 
За да достигне тъй желаните земи, Солара е принудена да стане прислужник на борда на луксозния интергалактически кораб "Зенит" и то не на кого да е, а на Доран Сполдинг - наследник на най-голямата междугалактическа петролна компания и стар неин познат от училищните години, който както изглежда няма намерение да спре да й вгорчава живота.
Скоро се случва така, че двамата са принудени да живеят заедно на борда на "Банши" - кораб, чиято загадъчност на екипажа бледнее спрямо въпросителните около това по какъв начин Доран е замесен в интерпланетарна конспирация, започнала на Земята и до къде водят оставените му координати...

Още четейки анотацията се разбира, че "Звезден полет" по всички критерии притежава оригинален и много интригуващ сюжет, който няма как да не породи и у всеки инстинктивно желание да прочете книгата. Признавам, че в началото не бях напълно убедена, че романът ще ми се хареса, тъй като след прочита на Do Androids Dream of Electric Sheep, заключих, че научно-фантастичната литература и произведения, чието действие се развива извън родната ми планета, не са за мен, затова и подходих с известна мнителност. Е, тези ми мисли и съмнения бяха запратени с гръм и трясък в най-далечните краища на галактиката само след първите няколко страници и вече не бях способна да оставя книгата! Начинът на писане на Мелиса Ландърс определено е способен на това, имайки предвид колко увлекателно пише и как умело потапя читателя в света и историята. Не мога да не спомена колко ме очарова това, че всяка страница е изпълнена с толкова много действие, напрежение, разкрития, развитие, че на моменти е трудно човек да си поеме дъх. Няма нещо, което бих променила от "Звезден полет", книгата е съвършена и вече се нарежда сред любимите ми!

Source
Героите и взаимоотношенията помежду им също далеч не са за пренебрегване, взимайки под внимание колко индивидуално е представен всеки, а промяната и израстването, през които преминава са поразителни.
Главната героиня Солара Брукс ме спечели от самото начало. Тя притежава качества и умения, присъщи на силния женски образ, преживяла е немалко - от липсата на истинско семейство (като изключим сестра Агнес) до обвинението в сериозни престъпления и престоя в затвора. С развитие на действието читателят става свидетел на нейното израстване като героиня, а множеството трудности, през които преминава, не погубват вярата й, а напротив - вдъхват й сили и увереност. Въпреки всичко, което е преживяла, Солара не загубва способността си да (съ)чувства, да обича истински и ако това не е повод за възхищение, не знам кое е! 

Доран Сполдинг е най-неприятният спомен на Солара от училище, поради безкрайните унижения, злепоставяния и обиди. Сега, когато за кратко, тя е неговата лична прислужница, той не се поколебава да я използва за прищевките си. В началото Доран е представен като разглезения син на заможно семейство, с което определено не печели симпатиите на читателя, но на по-късен етап той прави болезнени признания от миналото си и претърпява пълно преобразяване, защото трудностите го научават на най-ценното в живота - че не трябва да приема нищо за даденост. 

Source
Определено ми допадна това, че второстепенните герои в романа - Касия, Кейн (за които разбрах, че ще бъдат главни герои във втората част от поредицата), Рени, капитан Роси, са изградени със също толкова много детайли и още повече, че авторката представя тяхното минало, като така читателите получават възможността да ги опознаят и да вникнат в тях с по-голямо разбиране. 
Не липсва и присъствието на неприятели на екипажа, израдени с изключителна оригиналност. На кратко, няма елемент от книгата, който Мелиса Ландърс да не е сътворила съвършено.

Не на последно място, бих искала да отбележа, че корицата на българското издание е меко казано великолепна! Поздравявам нейният художник Живко Петров за отлично свършената работа. 

"Звезден полет" на Мелиса Ландърс е една книга, която впечатлява със съвършенството си, поражда куп емоции у читателя и не му дава възможността да си поеме дъх. Съвсем не бях подготвена да се влюбя в нея, но ето, че това се случи! След края й почувствах онова незаменимо чувство на удовлетворение от прочита на хубава книга, но и на носталгия заради това, че е дошъл краят!Препоръчвам я на всички, които обичат книги със силен женски образ, неповторими герои и неочаквано развитие на историята, съчетани с щипка романтика!

Искрено благодаря на издателство Сиела, които любезно 
ми предоставиха копие от книгата в замяна на честно ревю!

11 коментара:

  1. Прекрасно ревю, Ади! Много се радвам, че книгата ти е харесала толкова много и ще чакаме заедно продължението. :3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Определено ми хареса, даже бих казала много повече от това. :3 И да, очакваме продължението! *.*

      Изтриване
  2. Страхотно ревю! Излишно е да споменавам, че книгата ми е в списъка "Първата, която трябва да купиш, щом влезеш в книжарницата, Ева!" :D Представила си я супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много! ^^ И да, книгата несъмнено заслужава да присъства в този списък :D

      Изтриване
  3. Чудесно ревю. Много хубаво си описала книгата. Героите изглеждат от моя тип, за това може би в бъдеще ще дам шанс на книгата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Героите биха допаднали на всеки, в това няма съмнение ^^ Надявам се да избереш да прочетеш книгата и да ти хареса колкото на мен! (:

      Изтриване
  4. Наистина прекрасно ревю! Усещам как тези дни ще ходя до книжарницата... :д ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се, че съм те накарала да прочетеш книгата чрез ревюто си! ^.^

      Изтриване
  5. Наистина съм влюбена и очарована от ревюто ти! Книгата, присъства в списъка ми! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, благодаря ти много <3 Радвам се, че възнамеряваш да я прочетеш! ^^

      Изтриване
  6. Възхитително ревю, което определено успя да ме надъха да дочета книгата !

    ОтговорИзтриване