неделя, 8 май 2016 г.

"Град от кости" - книга първа от поредицата "Реликвите на смъртните" от Касандра Клеър - ревю

Source                             

Преди хиляда години ангелът Разиел смесил своята кръв с човешка и създал Нефилимите. Полухора, полуангели, те бродят в нашия свят, невидими, но винаги край нас – те са нашите защитници.

Наричат себе си Ловци на сенки.
Ловците на сенки следват законите, записани в Сивата книга, дадена им от ангела. Тяхната мисия е да защитават нашия свят от нашествениците, идващи от други измерения и наречени демони – същества, които бродят между световете и унищожават всичко по пътя си. Ловците на сенки имат за задача и да пазят мира сред Долноземците: полухора, полудемони, познати ни като магьосници, вампири, върколаци и феи.
В своята мисия те са подкрепяни от тайнствените Мълчаливи братя, чиито устни и очи са зашити. Мълчаливите братя властват над Града от кости, гробищен град, разположен под улиците на Манхатън, в който се пазят телата на мъртвите ловци на сенки. Мълчаливите братя съхраняват информация за всеки ловец на сенки от самото му раждане. У тях се намират и Реликвите на смъртните, трите свещени предмета, които ангелът Разиел дал на своите деца: Меч, Огледало и Бокал.
Хиляда години нефилимите са пазили Реликвите на смъртните. Ала това е било преди Въстанието, което за малко не унищожило тайния свят на ловците на сенки. Макар Валънтайн, ловецът на сенки, предизвикал Въстанието, отдавна да е мъртъв, пораженията, които оставил след себе си, така и не се изличили.
Изминали са петнайсет години от Въстанието. Август е. Улиците на Ню Йорк се пукат от палеща жега. Сред Долноземците се носи слух, че Валънтайн се е завърнал и води със себе си армия от Бездушни.

А Бокалът на смъртните е изчезнал...

Source
Тъй като няма да мога да представя по-добре историята от оригиналната анотация, представям ви самата нея. Трудно ми е да пиша за книга, която за толкова кратък период от време като седмица, успя да заеме челно място в списъка ми с любими книги и трайно да се намести там. В периода, в който всичките ми приятели бяха луднали по "Реликвите на смъртните", аз не проявявах никакъв интерес, а те разбира се, много ми се чудеха. Бях гледала филма, но си признавам - с половин око, и сигурно затова изобщо не привлече интереса ми. Но както се казва - по-добре късно, отколкото никога. Сега, няколко години по-късно, реших да разбера what is all the hype about. Е, убедих се, че пордицата неслучайно има толкова много почитатели по цял свят! 

Още с първите страници разбрах, че тази книга ще ме накара да се влюбя. Историята се развива постепенно, но това не пречи човек да се досети, че книгата е начало на нещо мащабно. Най-напред ме впечатли писането на авторката, която притежава великолепен стил на изразяване и майсторски си служи с всяка дума. Малко са съвременните писатели, които така съвършено успяват да нанижат думите си като мъниста. 
Не след дълго забравих за заобикалящия ме свят, просто се впуснах в света на Ловците на сенки и без да се усетя бях прочела повече от сто страници. Освен от безспорния литературен талант на Касандра Клеър, останах очарована и от цялостната картина и история в романа, от оригиналността на сюжета и не на последно място, от героите.

Действието в "Град от кости" не е от най-интензивно развиващото се - имаше части, в които авторката бе заложила повече на описанията, друг път на диалозите между героите, но със сигурност интересът на читателя не намалява в нито един момент, а напротив - той започва да чувства историята близка до сърцето си и да иска да научи повече и повече, да разбере как ще завърши. А всичките перипетии, пред които героите са принудени да се изправят, далеч не са излишни. Всичко, което се случваше бе свързано със следващото или ако не, то с развръзката в края на книгата, която обещавам, ще ви остави без думи и с отворена уста. Именно поради това със сигурност не мога да нарека историята предвидима. 

Никак не ми беше трудно да навляза в света, който авторката е създала и още по-лесно ми беше да го заобичам. Влюбих се и в героите, привързах се към тях и нямам търпение да науча развитието на характерите и взаимоотношенията помежду им в следващите части. 

Клеъри Фрей е нашата червенокоса главна героиня, която не подозира за произхода си, за скритите в миналото тайни, за способностите, които притежава. Наивна, но и много смела, няма как да не я заобичате и да не искате най-доброто за нея. След неочаквания край на книгата, умирам да разбера как ще продължи живота й оттук насетне. Още в първа глава Клеъри среща Джейс Уейланд и тогава целия й свят се преобръща. Той е мистериозен, самовлюбен и неустоим, смел, верен на приятелите си и с чувство за хумор. Много го заобичах като персонаж (всъщност вече е сред любимите ми мъжки персонажи) и смея да твърдя, че е съвършено изграден - нищо нямаше да е същото, ако някоя от чертите му липсваше или беше заменена с друга.
"Да обичаш означава да унищожиш, а да бъдеш обичан - да бъдеш унищожен."
Не можах кой знае колко да опозная другите герои - Саймън, Алек, Изабел, Магнус, защото акцентът не бе поставен върху тях, но се надявам това да се промени в следващите части от поредицата. 
Разбира се, в книга не липсваше и присъствието на злодей, около който през цялото време цареше абсолютна мистерия. Радвам се, че все пак в края тайните се разкриха и същевременно има още толкова много да се случва. 

Препоръчвам на всички почитатели на фентъзи жанра, които все още не са започнали поредицата "Реликвите на смъртните", да го направят - ще останат възхитени от майсторството на авторката и от съвършената история, която е успяла да създаде! Аз определено смятам да продължа с поредицата, както и с всички книги, които Касандра Клеър е написала, защото талантът й многи ме впечатли! 

П.П. - държа да отбележа, че корицата на новото издание на книгата е възхитително!




Искрено благодаря на издателство Ибис, че ми предоставиха копие от новото издание на книгата в замяна на честно ревю!

8 коментара:

  1. Ревюто ти е повече от прекрасно! Радвам се, че книгата толкова ти е харесала и силно се надявам, след като опознаеш второстепенните герои, да се привържеш повече към тях.
    П.П. Новата корица наистина е страшно красива <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря <3 Определено ще ми е интересно да науча повече за всеки един от тях :3 И да, не мога да отрека - новата корица е просто съвършена!

      Изтриване
  2. Чудесно ревю си написала! Щом първата ти е харесала, само почакай да прочетеш останалите. Великолепни са! Препоръчвам ти и "Адски устройства". Те са още по-уникални! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Нямам търпение да продължа с поредицата и да, не се и съмнявам, че "Адски устройства" също много ще ми харесат! :3

      Изтриване
  3. Ох, признавам, че бягам с всичка сила от тази поредица, само защото знам, че ще ми хареса и ще ми натежи на портфейла. Ноо четейки редовете по-горе сега ме сърбят ръцете да отида до книжарницата.
    Страхотен пост, продължавай все така <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Е, историята е великолепна, смятам, че напълно си заслужава! :3

      Изтриване
  4. Оооо, страхотно ревю ♥ в момента чета книгата и просто нямам думи ♥
    П.С.- надявам се издателството много скоро да издаде и втората част с нова корица ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много!:)<3 Радвам се, че книгата ти харесва!

      Изтриване